marți, 2 decembrie 2008

o noua miscare...a pungilor

dupa fulgeratoarea aparitie a proiectului copacul de hartie, o noua initiativa rasare zilele astea.
sunt la inceput, dar sa speram ca tot mai multi vor auzi despre ce se urmareste si vor da vorba mai departe. eu recunosc, cand cu copacul, am trimis mail la toate contactele mele din adresele de mail (si n-am decat 3).
si ca sa sugrum suspansul, iata despre ce e vorba: niste concetateni de-ai nostri s-au gandit ca si pungile de plastic ar trebui luate in vizor pentru ca se consuma prea multe, prea repede, fara folos, fara posibilitate de reciclare (pe meleagurile noastre unde munti de materiale reciclabile inca merg pe drumul cel din urma al gropii de gunoaie), fara constiinta.
va recomand sa urmariti indeaproape nu fi pungas.ro caci miscarea promite.
alegeti sa nu fiti pungas! alegeti sa va creati propria traista de cumparaturi. alegeti sa nu folositi pungile de plastic pe care magazinele inca le pun la dispozitia cumparatorilor contra cost mai nou, chipurile ca sa va determine sa nu le folositi (cand de fapt mizeaza pe lenea, lipsa de constiinta, indiferenta, comoditatea, nepasarea - alegeti-va cuvantul - romanilor ca sa mai faca niste bani in plus!
sfatul meu: daca aveti o pereche de blugi pe acasa care nu va mai incape/place/nu mai e la moda/nu aveti cui sa o donati va puteti face o traista. am facut-o eu de 2 ori. materialul este suficient de rezistent si desi nu mai e nicio noutate in design, impuscati 2 "chestii" (pt ca iepuri nu pot spune) deodata: reciclati textile si reduceti consumul de pungi de plastic.
oricine are vreo idee sau contributie la acest proiect cu pungasii, nu va retineti, impartasiti-o pe blog sau la adresa de mai sus.

marți, 9 septembrie 2008

internetul si ecologia merg mana in mana

cand te roade curiozitatea si te mai si plictisesti, dai intamplator peste chestii interesante pe internet. asa s-a intamplat si cu ecosapiens, o noua initiativa nascuta pe internet. promotorii ei - ecosemnal, au profitat de popularitatea internetului si posibilitatile pe care le ofera pentru a face cunoscute ultimele stiri/idei/campanii/evenimente ecologiste.
sub formula "implicati-va, ecologisti!", ecosapiens e o colectie de bloguri la care oricine bine-intentionat si informat poate sa contribuie cu articole, pareri, jurnale de reciclare.
am "rasfoit" si eu titlurile ce mi s-au parut interesante. constat cu placere ca sunt destui cei care, fie din prea-plin talent scriitoricesc, fie din dorinta de a contribui, isi lasa amprenta "verde" in speranta ca astfel cea de carbon se va reduce.

joi, 7 august 2008

scutece nepoluante

ne-am obisnuit sa afirmam ca nu putem renunta la produsele absolut necesare ce raspund unor nevoi primare ale noastre doar de dragul ecologiei. ca ele au fost create spre a fi folosite si cu scopul de a imbunatati viata oamenilor. dar nu uitati ca procesul prin care au ajuns sa existe include creativitatea si inovatia.
cel mai bun exemplu: scutecele.
s-a dus de mult vremea in care amaratele mame spalau de zor scutece din bumbac, le fierbeau si le calcau pentru a distruge microbii facandu-le refolosibile. era moderna a introdus scutecul de plastic. de unica folosinta, usor de manevrat, nu necesita efort, relativ ieftine (fata de metoda traditionala: apa, curent electric, detergenti buni, timp).
dar POLUANTE! vorbim de plastic. numarul mare de scutece folosite pentru un bebelus il transforma in unul din cei mai "eficienti" poluatori intr-un timp foarte scurt. timpul indelungat necesar pentru dezintegrarea plasticului are ca efect adevarate mormane de scutece urat mirositoare.
desi multi ani au fost considerate unica solutie, inovatia a facut posibila eliminarea dezavantajului dar pastrarea beneficiilor castigate. s-a inventat scutecul din bumbac. 100% reciclabil. se dezintegreaza foarte repede astfel incat durata de "viata" a unui scutec folosit se reduce considerabil.
si pentru ca ideea e abia la inceput, costa. dar faceti un calcul realist si apoi luati hotararea: care este pretul pe care il vom plati cu totii pentru nepasarea noastra sau un moment de zgarcenie materiala?

vineri, 18 aprilie 2008

care e fatza adevarata a plasticelor

pentru a putea colecta selectiv deseurile, devine extrem de important sa putem vedea dincolo de ambalaj. nu suntem toti experti, tocmai de aceea marcarea ambalajelor cu simboluri pentru o identificare usoara a diferitelor densitati ale plasticului devine utila.

marți, 25 martie 2008

energie eoliana

intamplator am sesizat ca prin presa scrisa s-au inmultit articolele despre acest subiect. tot aflu cum se vor face investitii, ca incepand cu 2009 va incepe si productia efectiva... uimitor cum timpul viitor poate sa mai existe in conditiile in care de fapt el este incert.

colac peste pupaza, tocmai am citit intr-un articol ca un nene presedinte (probabil cu interese) de la ARCE (Agentia Romana pentru Conservarea Energiei) cere subventii de la stat pentru consumatorii de energie care investesc in variante alternative. si ca sa aiba greutate propunerea lui, alt sef de pe la Transelectrica se plange ca energia regenerabila are costuri de productie mai mari decat cea clasica poluatoare, in conformitate, statul sa intervina sa le mai dea niste bani de buzunar sa poata face fata.

concluzia, pripita si personala: si ecologia poate fi o afacere buna.

sâmbătă, 1 martie 2008

a actiona sau a vorbi

pana acum mai mult am vorbit altora despre ce pot face, individual si la scara mica, pentru a reduce sau recicla. pana acum, recunosc, m-am limitat la a-mi separa gunoaiele din casa si la a duce hartia la un centru de reciclare.
totusi, faptul ca am vorbit tuturor cunoscutilor mei despre acest interes, a avut un efect. o prietena m-a sunat vinerea trecuta sa ma intrebe daca nu vreau sa merg la plantat de copaci. am ramas surprinsa. placut. m-am bucurat sa vad ca nu sunt eu singura care trage de oameni sa faca ceva. am acceptat invitatia si am ajuns sa plantez si eu cativa puieti de salcami pe marginea autostrazii bucuresti-pitesti, pe langa ciorogarla.
am fost o mana de oameni, sau mai bine spus doua, caci eram vreo 10 oameni acolo. toti tineri si dispusi sa faca ceva, satui de vorbe si campanii "virtuale" de impadurire.
am aflat ca este vorba de un ong - terra ecologica. este prima oara cand aud de ei, dar spre deosebire de alte organizatii de acest tip am luat la cunostinta de existenta lor prin faptele membrilor si nu datorita unei mediatizari reusite dar nefondata pe actiuni ecologiste consistente.
organizatia are si un blog. trecand cu vederea impresia initiala ca membrilor fondatori le fileaza o lampa (dar pana la urma iti trebuie un oarecare grad de nebunie sa te apuci serios de ceva trecut cu vederea si luat in deradere de societate), m-au impresionat un pic. in timp ce astupam gropile cu puieti am surprins discutii despre dorinta de a participa la monitorizarea unei specii de pasari (probabil pe cale de disparitie), despre nu mai stiu ce actiune... adica oamenii astia nu venisera acolo doar de fatada, mai pun si ei un puiet, mai discuta despre serialul preferat si se cheama ca si-au petrecut timpul in folosul umanitatii.
n-a fost cine stie ce contributie. si am si o presimtire ca s-ar putea ca tot efortul sa fie fructificat de niste afaceristi, care pe cai ilicite vor reusi sa "planteze" un cartier de vile pe respectivul teren. insa, am o satisfactie personala ca am actionat, ca mai sunt si altii si ca treptat se ingroasa randurile de partea asta a baricadei.
pentru cei interesati de posibile actiuni similare, urmariti postarile de pe blogul ong-ului.

sâmbătă, 16 februarie 2008

ce fac unii si altii

am trecut de curand prin obor, pe la tarabele de afara. cascam gura si spre marea mea suprindere am observat becurile folosite pentru iluminatul culoarelor si al chioscurilor.
erau dintr-astea economice!!!
primul meu gand a fost ca se misca romanii si intra si ei in lumea civilizata. dupa ce mi-a trecut socul descoperirii mi-am dat seama ca probabil motivatia era reducerea cheltuielilor. dar nu vad nimic rau in asta. ce conteaza ca nu ma gandesc mai intai la planeta si la restul omenirii si dau prioritate propriului buzunar? la urma urmei, citatul ala cu "drumul spre iad e pavat cu bune intentii" poate fi un pic adaptat (in sens pozitiv): "drumul spre ecologie e iluminat de zgarcenie".
eu zic ca e laudabil rezultatul. poate asa ii obisnuiesc pe cumparatori cu imaginea acestor becuri ecologice despre care poate ca multi nici nu au auzit.

ca tot suntem la aratat cu degetul spre initiative cu orientare ecologica, pot sa semnalez si emisiunea "respect pentru viitor" de pe realitatea (duminica de la 15:30) in care se prezinta proiecte sociale dar si de mediu. o expunere mediatica cat mai mare nu are cum sa strice si poate foloseste la educarea populatiei sau macar a unui segment.

luni, 4 februarie 2008

institutii dedicate in romania

nu sunt multe in romania si daca sunt, nu prea stiu ce au de facut in afara de a-si incasa salariul sau de a beneficia de comisioane grase pentru acordarea unor proiecte finantate cu bani europeni. si pentru ca stim cu totii despre astfel de situatii nu o sa insist pe tema asta.
si totusi ele exista, ocazional avand si ceva informatii utile pentru cei curiosi sau pusi pe treaba.
un astfel de exemplu este agentia nationala pentru conservarea energiei.
daca gasiti ceva interesant si folositor, nu ezitati sa ne atrageti atentia si noua...
http://www.arceonline.ro

duminică, 27 ianuarie 2008

motto-ul miscarilor ecologice

unii poate ati mai auzit varianta in engleza, dar suna la fel de bine si in romana:



REDU - REFOLOSESTE - RECICLEAZA



cuvintele sunt simple si sintetizeaza trei directii de actiune ce sunt la indemana oricui.

daca ne-am concentra atentia macar asupra reducerii consumului de produse ce contribuie la poluare atat in faza de productie cat si in timpul sau dupa folosire, atunci poate nici n-ar mai trebui sa ne stoarcem creierii sa gasim noi utilizari sau modalitati de reconvertire.

daca e sa fac o analogie cu managementul proiectelor (ca tot e la moda domeniul) prevenirea poluarii corespunde fazei de planificare. teoria spune: cu cat e mai lunga si mai bine gandita etapa de planificare, cu atat se scurteaza si eficientizeaza implementarea.

practica insa ne omoara! ... la propriu.

ce-ar fi daca am avea o lista cu metodele prin care am reduce consumul de apa, energie, hartie, plastic, sticla....

cu siguranta este mai usor atunci cand deja stii ce ai de facut.

miercuri, 23 ianuarie 2008

din seria "de ce nu"

pt ca sunt la inceput de drum si mi-a placut intotdeauna sa incep prin a ma scuza, iata cateva posibile intrebari pe care si le-ar pune retoric cei care dau stumble si peste blogul asta

I: nu erau, nene, suficiente site-uri si bloguri despre ecologie? asta ce mai vrea?
Raspund eu: ba da, erau. de ce nu inca unul? stii vorba aia, cu o floare nu se face primavara, poate cu un catralion de ecocentristi se va misca ceva

I: oare ce date statistice prevestitoare de sfarsitul lumii gasesc aici?
Raspund eu: bai, sincer, inca nu stiu, dar de ce nu? ma gandeam mai degraba sa avem info despre niscaiva produse ecologice, initiative de gen, unde sa mergi la sigur sa duci deseuri colectate separat, chestii banale dar practice poate

I: si ce, vorbaria goala contribuie la diminuarea poluarii?
Raspund eu: poate, putin, deloc. de ce sa nu incerc? poate o sa gasiti aici o adresa unde sa duceti un kg de hartie. poate opiniile unora si altora vor motiva pe cineva. poate e mai bine sa incepi de undeva decat sa nu te misti deloc.

si acum in incheiere, intreb si eu: DE CE NU?
incearca sa te implici

de ce nu verde

de ce negru si nu verde?
fundalul nu e verde din doua motive:
1. tre sa dam si dovada de originalitate (da de unde)
2. in naivitatea mea m-am inspirat de la google ala black care cica ajuta calculatorul sa economiseasca energie
si nu e o incercare subtila de a simboliza viitorul sumbru spre care ne indreptam pt ca nu ne pasa de natura pe care o distrugem.
sper totusi sa nu-i afecteze la vedere pe cei putini, dar alesi, care se vor delecta cu opiniile "verzi" postate de taietori de frunze ca mine.