luni, 16 februarie 2009

citizen act - book smart recycling

alti tineri, alte initiative. in umbra copacului de hartie a rasarit o idee apartinand unor tineri ase-isti: transformarea deseurilor de hartie in carti sau altfel spus "book smart recycling". proiectul lor urmareste doua scopuri: reciclarea si educarea populatiei in pasi foarte simpli. in primul rand, strangi hartia sub orice forma de care nu mai ai nevoie si o duci la centre speciale de colectare/ sau poate vin "centrele" la tine. in schimb primesti un cupon pe care il vei folosi ulterior. deseurile sunt transformate in hartie reciclata ce ajunge la tipografii si edituri spre a fi folosita la crearea de noi carti. aceste carti speciale ajung pe rafturile unor librarii mai neobisnuite. inarmat cu acel cupon primit in schimbul materialelor reciclate te prezinti la librarie si cumperi o carte. si-uite asa ajungi un ecologist culturalizat!
tinerii nostri sunt abia la inceput si in competitie cu alte proiecte, asa ca au nevoie de sustinere. raspanditi vorba!
intre timp, pana se pune totul pe picioare, nu asteptati! puteti merge direct la un centru de colectare sau vorbiti cu vecinii, strangeti mai multe deseuri si sigur gasiti pe cineva sa le ridice.
in incheiere, multa bafta initiatorilor si le doresc macar tot atata succes cat a avut copacelul.
cei interesati pot accesa http://www.citizenact.com/wiki_buc396.php

miercuri, 4 februarie 2009

schimbare de mentalitate

majoritatea oamenilor nu este impotriva conceptului de reciclare. problema majoritatii este lenea. e mult mai comod sa arunci totul in acelasi loc decat sa iesi constient de pe automat, sa te gandesti ce compozitie are deseul pe care vrei sa il arunci, sa cauti punga/cutia/containerul potrivit. este mult mai comod sa folosesti lucrurile pe jumatate. sa arunci la cos coala alba pe care ai luat-o in plus de la imprimanta. sa lasi apa sa curga la robinet pana vei avea nevoie de ea din nou. de fapt, oamenii functioneaza in limitele acelorasi comportamente zilnice. nu este vorba de ceea ce gandesc ci de absenta procesului gandirii.
pentru toti aceia care se chinuie sa isi convinga cunoscutii sa adopte un comportament ecologic pentru ca asa e bine, va ofer ca exemplu incercarile mele:
parintii mei erau impotriva colectarii separate. la inceput strangeam undeva pe balcon hartiile, plasticele si staniolul. eram singura din casa care se ducea de fiecare data, pt fiecare bucatica pe balcon. au inceput scandalurile ca nu avem spatiu de depozitare, ca arata urat. intre timp eu imi ieseam din minti cand vedeam in cosul de gunoi obiecte ce puteau foarte usor fi reciclate. am trecut la faza 2: am pus o punga in bucatarie, foarte aproape de cosul de gunoi. in foarte scurt timp, obiectele mari de hartie/carton/plastic nu mai erau abandonate cu resturile menajere. exista un inconvenient, punga se umplea foarte repede si nu aveam timp intotdeauna sa le sortez, astfel ca pe balcon ajungeau sa zaca din nou cateva pungi ce ocupau tot spatiul. certurile au continuat, reveniri la obiceiurile vechi. am uitat sa mentionez ca eu faceam sortarea si duceam deseurile la reciclat. dar intr-o zi totul s-a schimbat. am plasat in bucatarie 2 containere marisoare pt hartie si respectiv plastice. de atunci toti ai casei le folosesc, ba chiar, mama mea se ocupa de golirea lor corespunzatoare (adica scoate deseurile din cutii si le duce la containerele acelea speciale amplasate in diverse puncte ale cartierului).
probabil ca pare o poveste stupida, insa multe obiecte au fost si sunt astfel reciclate in loc sa ajunga la groapa de gunoi.
trebuie sa fiti insistenti, sa aveti rabdare si sa incercati diferite metode pana reusiti sa ii convingeti sau sa le induceti celorlalti un comportament/gandire ecologic.

copacul de hartie inca traieste

in romania, moda se manifesta nu numai in materie de haine/muzica/cluburi/vorbe... ci si in ecologie. e trendy sa vorbesti despre reciclare, sa initiezi o campanie de colectare a ceva si gata. trecem la urmatoarea tendinta. asa am crezut ca se va intampla si cu proiectul copacul de hartie care isi propunea sa trezeasca corporatiile din somnul risipei de hartie. a pornit cu mare avant in vara lui 2007 cu mailuri inlantuite, un site si un calendar al ridicarii deseurilor din hartie. ne-am zbatut sa introducem si la locul meu de munca conceptul de a nu mai risipi si de a recicla. la inceput se zvonea ca toate hartiile pe care le colectam singura in fiecare zi de la imprimantele de pe 2 etaje pentru a le sorta in refolosibile, ciorne si reciclabile ar fi aruncate la gramada cu restul gunoaielor ce se strangeau. dar nu am renuntat desi nu am avut niciodata dovada ca tonele de hartii sunt colectate. pana acum 2 saptamani. in fata cladirii de birouri era parcata o enorma masina cu copaci desenati pe ea si care spunea trecatorilor
noi ajutam copacii sa se intoarca in padure
asta era dovada ca cei de la copacul de hartie au reusit sa obtina prin sponsorizare o masina pentru transportul deseurilor si ca acel calendar al colectarilor se respecta.